Wabi Sabi

In deze nieuwe blog gaan we het hebben over een bijzondere woonstijl. Genaamd: Wabi Sabi! Hm, dit klinkt niet erg Nederlands… En dat klopt! Deze stijl heeft namelijk Japanse invloeden. Een woonstijl die steeds meer naar voren komt, ben je nieuwsgierig? Lees dan gauw verder! Ik vertel je graag over de eigenschappen van deze stijl.

 

Wabi Sabi heeft dus Japanse invloeden. Maar wat betekent Wabi Sabi eigenlijk? Wabi staat voor verdriet, eenzaamheid, rustieke eenvoud en elegantie. Sabi staat voor de bloei van de tijd. Precies wat Wabi Sabi als woonstijl uitstraalt. Rust en elegantie staan centraal bij Wabi Sabi. Het legt de focus op dankbaarheid voor wat we al hebben, in plaats van altijd maar verlangen naar nieuwe dingen.

 

Foto: @thuisbijvierleeuwen

Waar Wabi Sabi vooral omdraait is het omarmen van imperfectie. Misschien ben je zelf erg perfectionistisch en ben je niet gewend om de imperfectie naar voren te laten komen. Wel, bij het toepassen van deze woontrend laat je de schoonheid van imperfectie zien. Durf jij deze stap aan?

 

Foto: @thuisbijvierleeuwen

Nu je weet wat Wabi Sabi inhoudt, laat ik je graag weten hoe je deze woonstijl kunt toepassen in je interieur.

Ik neem je mee in de kenmerken van Wabi Sabi. ‘Wabi Sabi is keeping it real’, zo wordt deze woonstijl ook wel omschreven.

 

Foto: @charisathome

Onbewerkte muren zie je veel terugkomen. Dit geeft het imperfecte zó goed weer. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat die muur wordt gewardeerd zoals ‘ie is! Met de juiste technieken kan je mét onbewerkte muren toch een mooi geheel maken van jouw ruimte. Denk aan onbewerkte muren van baksteen of beton in sobere, aardse kleuren.

 

Foto: @thuisbijvierleeuwen

Aardse kleuren zoals beige en bruintinten, oudroze, grijze tonen én een opvallende kleur zoals okergeel mag zeker aanwezig zijn. Beige en bruintinten zijn de basis en houden de ruimte rustig en in balans. Door een opvallende kleur toe te voegen maakt het de ruimte spannender en passend.

 

Rauwe materialen zoals (natuur)steen en hout zie je veel terugkomen. Dit zijn natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen hebben van zichzelf vaker imperfecties waardoor het perfect bij deze woonstijl past. Het hoeft niet netjes afgewerkt te zijn. Nerven in het hout, lijnen in een schaal van aardewerk. Zo is ieder object weer uniek.

 

Foto: @charisathome

Waar je jouw Wabi Sabi interieur blij mee maakt, zijn rustieke meubels. Om het niet te ‘ouds’ te laten lijken wordt het gecombineerd met moderne details. Deze combinatie zorgt voor rust in de ruimte. Zoals op deze foto, een rustige basis waarbij bruintinten en grijs de basiskleuren zijn. Houten details die de ruimte natuurlijk en levendig maakt. De accessoires die zijn toegevoegd maken het plaatje moderner, dit zorgt voor een fijne uitstraling.

 

Foto: @charisathome

Organische vormen maken deze ruimte af. Geef wat speelsheid aan je interieur en vergeet even de rechte lijnen en vormen waar we zo gewend aan zijn. Neem bijvoorbeeld in plaats van een rechthoekige tafel een ovale of ronde tafel. Houd je wel van een rechthoekige tafel? Neem dan één waarbij de hoeken rond zijn afgewerkt.

 

Foto: @charisathome

Wat belangrijk is, is minimalisme, dit houdt de rust in de ruimte. Voeg daarom niet te veel accessoires toe maar houd het beperkt. Hang bijvoorbeeld een kunstwerk aan de muur. Dit breekt de muur en zorgt gelijk voor meer sfeer in de ruimte, zonder te veel toe te voegen. Zo kun je extra genieten van de imperfectie die te zien is in de ruimte.

 

Foto: @charisathome

Kan jij wel wat rust gebruiken in deze drukke tijd? Wil je jouw interieur in een nieuw jasje steken? En houd je van aardse tinten? Ga dan voor deze perfecte, imperfecte woonstijl!

 

Foto: @thuisbijvierleeuwen